שאלות ותשובות

מדוע חשוב לתעד סיפור חיים?

קודם כול, בשביל הילדים והנכדים. לכל אחד יש סיפור אישי, ואחרי שהסיפור נכתב ויוצא לאור, הילדים לומדים לדעת מי היו ההורים שלהם. היש מישהו שלא רוצה לדעת על הוריו, לפני שהפכו להיות אבא ואימא?

למי מתאים לכתוב את הביוגרפיה שלו?

לכל אחד יש סיפור חיים מיוחד, בייחוד מי שנולדו במאה הקודמת והיו שותפים לאירועים היסטוריים. כל סיפור חיים הוא גם סיפור היסטורי, וכל אוטוביוגרפיה מתארת את התקופה שבה התרחש הסיפור ואת המרחב החברתי והפוליטי מנקודת מבט אישית של הגיבור. ומכאן גם חשיבות הכתיבה וההנצחה.

איך בוחרים איש מקצוע המתאים לכתוב את הזיכרונות שלכם?

חשוב, כמובן, לברר מקצועיות, אמינות, מיומנות וניסיון, לבקש עבודות והמלצות, אבל בתחום הזה, כשאתם מפקידים את הזיכרונות היקרים לליבכם ופותחים את סגור ליבכם, החשוב מכול, לדעתי, הוא לבדוק אם יש 'חיבור' או 'כימיה'. אני ממליצה לקיים מפגש הכרות לצורך התרשמות. 

מה הגיל המתאים לכתיבת זיכרונות?

נהוג לחשוב שרק בני תשעים עסוקים בכתיבת הזיכרונות. זה לא מדויק. יש גם בני שישים ושבעים. למעשה, כמו שאמרו לי לקוחות כבני שמונים, "חבל שלא התחלנו לפני עשר שנים", מפני שככל שמקדימים, הזיכרונות עוד טריים וקל יותר לשחזר ולהיזכר.

איך מתבצע תהליך כתיבת סיפור חיים? (כתיבת הזיכרונות?)

התהליך מתבצע בשלושה שלבים: שלב ראשון, מפגשי הראיונות, שבהם אתם מספרים, ואנחנו רושמים, שלב שני, עריכה והפיכת הסיפור האישי לסיפור מרתק, והשלב השלישי, עימוד הספר בשילוב תמונות וההדפסה.

סבתא שלי בת תשעים, ניצולת שואה. אני מאוד רוצה שהיא תכתוב את הזיכרונות שלה, מעניין אותי לדעת מה היא עברה, והיא מסרבת, איך אפשר לשכנע אותה?

אני לא דוגלת ב"לשכנע". יש לעיתים זיכרונות קשים שלא רוצים להיזכר בהם ולספר אותם, ולכן כתיבת הזיכרונות מותנית ברצון האישי. אבל, אפשר להחליט מראש על  גבולות. אתם קובעים איזה זיכרונות אתם רוצים לשמר ולתעד, ומה - לגנוז.

אבא שלי הוא איש ספר והוא כתב בעצמו את זיכרונותיו, האם אפשר להסתפק רק בשירותי עריכה?

בהחלט. אנחנו אמנם נותנים שירות הכולל ראיונות והדפסת הספרים, אבל מי שבוחר לכתוב בכוחות עצמו, אנחנו מספקים שירותי עריכה והבאה לדפוס או - עריכה בלבד.  

כמה מפגשי ראיונות צריך?

אין תשובה חד משמעית. מספרי הפגישות נקבעים בהתאם לאופי, להיקף הסיפור והיכולת הוורבאלית של המספר. בממוצע, בין שבעה לשמונה מפגשים, לפעמים אפשר להסתפק בפחות ולפעמים מספר הפגישות גבוה בהרבה. 

איך מתמחרים? או כמה זה עולה?

כיוון שכל סיפור אישי הוא ייחודי, וכל ספר הוא ייחודי, העלויות – בהתאם, והן נקבעות לפי כמה משתנים, כמו: מספרי הפגישות, הקף הסיפור, מספר התמונות, הפורמט של הספר וסוג הכריכה.

כמה זמן לוקח התהליך?

כתשעה חודשים, כמו תשעת ירחי לידה. אבל כשמדובר בסיפורים ארוכים ומורכבים התהליך כולו יכול להימשך שנה ואף יותר, ולפעמים, אם יש תאריך יעד, אפשר לסיים את התהליך בתוך חודשים ספורים.  

ואיך מתמחרים?

לפי ההיקף (כלומר מספרי עמודים או מילים) וסוג העריכה הנדרשת, האם מדובר בעריכת ליטוש קלה או בעריכה עמוקה. לצורך כך נבקש לקבל במייל כמה פרקים מהספר כדי לקבוע איזו עריכה נדרשת.